Harm reduction (reducerea riscurilor) este sintagma ce definește politicile, programele, serviciile și acțiunile orientate către reducerea riscurilor/daunelor medicale, sociale și economice produse de consumul de droguri la nivel individual, comunitar și social.
Harm reduction oferă o perspectivă pragmatică asupra consumului de droguri, care este recunoscut ca un fenomen de amploare al societății actuale și a cărui existență poate fi negată. Consumului de droguri afectează negativ individul, comunitatea în care acesta trăiește și societatea în general. Consecințele consumului de droguri sunt de mai multe tipuri:
Această abordare pleacă de la ipoteza că obiectivul stopării sau eradicării consumului de droguri este nerealist, iar eforturile actorilor din domeniul socio-medical ar trebui să se concentreze pe tratarea afecțiunilor produse de consum fără a urmări exclusiv abstinența, ci diminuarea efectelor negative direct asociate consumului de droguri și a prevenirii apariției unor epidemii în populațiile de consumatori de droguri.
Prelegerile se vor apleca asupra adicţiilor, a experienţei consumului şi a modalităţilor de protecţie. O abordare susţinută ştiinţific de specialişti
”Am prieteni care se droghează și prieteni care nu se droghează. Știu oameni care fac bine altora și oameni care își văd doar de viața lor. Am crescut în cartier și lucrez în centru. Cunosc mai bine decat orice ce inseamna viata unui consumator de droguri. ” Cu capul limpede.
Romanian Harm Reduction Network, http://rhrn.ro/ro/home/ , www.facebook.com/romaniahrn , www.twitter.com/romanianhrn