Fulvio Marelli, ambasador al ESA pentru promovarea științei, va descrie modul în care folosim sateliții pentru a înțelege climatul Pămîntului și evoluția sa.
Prezentarea și discuțiile vor avea loc în engleză. Intrarea este liberă.
România este membră a Agenției Spațiale Europene (ESA) din 2011. Cum putem încuraja dezvoltarea industriei spațiale în România? Ce atuuri avem și ce obiective ar trebui să ne propunem? Care ar trebui să ne fie prioritățile strategice?
ITER este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale timpurilor noastre, o colaborare internațională lansată în 1985 ce reunește cercetători și ingineri din principalele puteri mondiale pentru a transforma în realitate visul producerii energiei prin fuziune nucleară.
Vă așteptăm la un duplex ITER - București pentru a afla mai multe despre fuziunea nucleară și despre cum cercetătorii și inginerii români contribuie la proiectarea și construirea viitoarelor centrale care vor produce energie curată.
Intrarea este liberă.
O abordare susţinută ştiinţific de specialişti asupra adicţiilor, a experienţei consumului şi a modalităţilor de protecţie.
Intrarea este liberă.
Inspiraţia şi motivarea sunt, poate, cele mai importante beneficii pe care ni le aduce explorarea spaţiului cosmic. Unul dintre ele este că, în ultimele decenii, mulţi tineri inteligenţi şi pasionaţi au fost atraşi spre ştiinţă şi tehnologie de fascinaţia primilor paşi în cosmos. Află cum este să lucrezi în industria spaţială română de la 3 tineri ingineri.
Intrarea este liberă.
Sănătatea înseamnă cu mult mai mult decît simpla absență a unei boli. A fi sănătos presupune o stare de bine atît din punct de vedere fizic, cît și mental și social, iar studiile efectuate în ultimele decenii demonstrează că factorii sociali au un impact semnificativ asupra sănătății noastre.
Intrarea este libere şi fără înregistrare în limita locurilor disponibile.
Ce ne rezervă viitorul? Cum va arăta o lume în care comunicarea va fi preluată de boți, iar manipularea realității prin tehnologii de tipul deep-fake videos va deveni curentă? Va putea supraviețui democrația în astfel de condiții?
Intrarea este liberă și nu necesită programare prealabilă.
Destinul dramatic al cățelușei Laika, povestea extraordinară a primilor oameni care au pășit pe Lună, expediția roverelor marțiene și multe alte momente reprezintă istoria fascinantă a călătoriilor prin spațiul cosmic, o istorie care se actualizează zilnic.
Eveniment child friendly pentu copii 10+.
Participarea este gratuită.
Cât de pregătiți suntem a să fim sănătoși? Ce trebuie să facem ca să nu ne îmbolnăvim? De la gesturi simple, precum spălatul pe mâini sau pe dinți, până la informații despre felul în care funcționează corpul uman – toate sunt lucruri care se află, se învață, se pun în practică.
Intrarea liberă.
Dezbatere despre felul în care este afectată sănătatea mintală în spații închise. Fie că vorbim despre închisoare, despre spital sau despre alte spații închise precum nave maritime, avioane sau chiar nave spațiale, etc.
Intrarea este liberă.
În România, ratele de vaccinare împotriva bolilor transmisibile sunt în scădere. În cazul rujeolei, rata vaccinării a scăzut sub limita la care apare protecția persoanelor nevaccinate prin efectul de cohortă (herd immunity), iar țara noastră este în plină epidemie de rujeolă de peste doi ani.
Discutăm despre situația reală din societatea românească în privința vaccinurilor și a vaccinării.
Intrarea liberă.
Una dintre cele mai populare cărți de știință din ultimii ani, bestseller New York Times, este în același timp o foarte bună prezentare a istoriei cercetării comportamentului animal și o pledoarie pentru a regândi întreaga noastră atitudine asupra supremației absolute a inteligenței umane.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, și se face pe baza unei rezervări prin Eventbook.
Dezbatere privind viitorul inteligenței artificiale ce va lua în considerare aspectele legate de etică, fără de care evoluția tehnologiei ar duce la rezultate care ne pot lua prin surprindere.
Intrarea liberă pe baza de înregistrare.
O discuție informală în care ne propunem să înțelegem ce informații știu Google și Facebook despre noi, cum le folosesc pentru a targeta reclame, în ce măsură pot fi utilizate aceste date în scop electoral, cât de legal este și ce poți face.
Intrarea este liberă și nu necesită programare.
Tehnologiile bazate pe IA au potențialul de a revoluționa economia, educația și entertainment-ul, dar în același timp, introducerea lor pe scară largă ridică întrebări cu privire la control și la viața privată.
Intrarea este liberă.
Stația de metrou Politehnica din București este locul inedit în care se conservă un întreg ecosistem marin mesozoic.
Participare gratuită.
Pasiune pentru ştiinţă se naşte în copilărie şi este hrănită apoi de succese şi încurajări, de structuri sociale care să permită urmarea unei cariere ştiinţifice. Unul dintre obiectivele Bucharest Science Festival este să deschidă apetitul copiilor pentu ştiinţă şi procesul ştiinţific.
De aceea, vă aşteptăm la acest weekend cu ateliere gratuite pentru copii.
Museum of senses va fi prezent în Bucharest Science Festival atât cu reduceri la vizitare cât şi la Weekendul de ştiinţă la Promenada
Observatorul astronomic Galaţi îşi deschide porţile cu ocazia Bucharest Science Festival.
Intrarea este liberă.
Descoperirea cerului și a pământului: o experiență inedită oferită de Institutul Francez din România, Institutul Astronomic al Academiei Române și Astroclubul Bucuresti în cadrul Bucharest Science Festival 2019!
Vă invităm să vizionaţi documentarul Let there be light despre descoperirile în jurul fuziunii în jurul lumii de la start-up-ul din depozit la gigantul proiect ITER - este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale timpurilor noastre energetice contemporane, care în următorii ani ar putea schimba semnificativ alimentarea cu energie la nivel mondial.
Participare este gratuită.
Filme educative VR - Sistemul solar şi Mel Chemistry.
Participare cu taxă.
În cadrul Salonului, echipe de elevi aflați sub coordonarea profesorilor de științe vă așteaptă cu experimente și demonstraţii ce ilustrează teme din curricula școlară.
Participare gratuită.
Tineri de liceu, cu rezultate spectaculoase la olimpiadele internaționale, își vor împărtăși pasiunea pentru știință și le vor arăta elevilor că performanța este un obiectiv realist.
Evenimentul poate avea loc la tine în şcoală. (nu necesită deplasare cu copiii)
Ții la lucrurile tale. Dar știi de unde vin și unde se duc? Cum sunt ele create, cu ce resurse? Și unde ajung când nu le mai folosești, când se strică sau când nu mai ai nevoie de ele?
Participare gratuită.
Copii de 7 - 14 ani.
Ce se întâmplă: atelier de chimie interactiv cu gheață carbonică "Oare gazele pot îngheța?" și vizită în Muzeul de Geologie.
Atelier cu taxă. Copii cu vîrste 8+.
Ce putem învăța prin observarea Pământului? Cum am putea aplica tehnologia în sala de clasă pentru a aprofunda teme de actualitate cum ar fi schimbările climatice sau prevenirea dezastrelor naturale?
Participarea gratuită.
Elevi de liceu și gimnaziu.
A te întreba despre semnificația lucrurilor pe care le înveți îți menține curiozitatea trează, aprofundează înțelegerea și structurează gândirea critică; totuși, puține școli sau profesori se preocupă să le dezvolte copiilor această importantă abilitate.
Copii 12+
Eveniment cu taxă.
Atelier de chimie cu gheaţă carbonică pentru echipe formate dintr-un părinte şi unul sau mai multi copii ce vor avea astfel posibilitatea să petreacă timp plăcut împreună în cadrul unor ateliere ştiinţifice.
Eveniment cu taxă.
Punem în scenă invenții de ieri și de azi pentru a fi testate de copii la diferite bancuri de lucru și descoperim importanța lor pentru progresul pe care l-au făcut oamenii.
Felurite experimente “radioactive” (fosforescente și fluorescente) vor anima atmosfera din laboratorul eematico. Copiii vor face experimente cu substanțe luminoase și le vor folosi pentru a decora insignele pe care le vor lua acasă.
Atelier cu taxă.
Cum se produc hainele şi care este întreg procesul din spatele lucrurilor cu care ne îmbrăcăm în fiecare zi.
Participare gratuită, în limita locurilor disponibile.
Vizită la radioul Rock FM - să vezi cum funcţionează un post de radio, cum arată un studio şi de unde se pune muzica?
Eveniment dedicat exclusiv grupurilor şcolare.
Participare gratuită.
Cum putem descoperi dacă alimentele sunt bune sau nu? Cum detectăm eventualii contaminanţi? Vino în laboratoare ca să afli răspunsul de la cercetătorii în chimie alimentară.
Elevi liceu si clasa a VIII a.
Participarea este gratuită.
Vino să vezi cum funcţionează o fabrică de procese alimentare: care sunt cunostiintele ştiinţifice ce stau la baza producerii margarinei, ce procese despre care ai învăţat la chimie sunt parte din munca de zi cu zi a oamenilor de acolo.
Doar pentru grupuri şcolare (intre 6 - 14 ani).
Participarea este gratuită.
Roboţi, drone şi sisteme cu inteligenţă artificială vă aşteaptă în laboratoarele centrului.
Participarea este gratuită, dar necesită programare.
Prezentarea unor roboței construiți de elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Balș”- Adjud.
“Programează pentru viitor!” – proiecte Scratch și Open Roberta
Prezentări şi dezbatere
Prezentări şi dezbatere.
Prezentare și dezbatere.
Prezentare și dezbatere.
Prezentări, proiecție film și dezbatere.
Prezentări ale unor tehnici revoluţionare în industria alimentară,
Prezentare şi dezbatere.
Prezentare şi dezbatere.
Experimente şcolare de fizică.
Prezentări ale unor proiecte economice realizate de elevi.
Proiecție film și dezbatere.
Experimente, prezentări şi dezbatere.
Prezentare şi dezbatere.
Prezentare și dezbatere.
Prezentare și dezbatere.
Excursie tematică.
Excursie tematică.
Drumeție de explorare în Pădurea Verde din Timișoara.
Când a fost ultima dată când ai experimentat ceva legat de simţuri şi emoţii? Bine ai venit la Museum of Senses Bucureşti şi Constantă!