Schimbările climatice fac ca misiunile spațiale de observare a Pămîntului să intre din ce în ce mai mult în atenția publicului și a mass-media. Agenția Spațială Europeană (ESA - European Space Agency) are o tradiție de peste 30 de ani în acest domeniu, observarea planetei noastre fiind una dintre direcțiile fundamentale încă de la înființarea organizației, iar imense baze de date stochează informațiile strînse de-a lungul deceniilor, disponibile oricînd oamenilor de știință pentru analiză. România este din 2011 membră cu drepturi depline a ESA, beneficiind astfel de toate resursele Agenției.
Fulvio Marelli, ambasador al ESA pentru promovarea științei, va descrie modul în care folosim sateliții pentru a înțelege climatul Pămîntului și evoluția sa, ce tehnologii ne stau la dispoziție, care sînt variabilele climatice esențiale și asupra căror elemente trebuie să ne concentrăm cu precădere. Accesul la spațiul cosmic ne oferă un punct de observație privilegiat, iar prezentarea lui Fulvio ne va ajuta să înțelegem ce am descoperit despre Planeta Albastră cu ajutorul sateliților de tele-detecție ai ESA.
Gazda conferinței va fi Corina Negrea, jurnalist de știință. Corina a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români şi străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.
Prezentarea și discuțiile vor avea loc în engleză. Intrarea este liberă.